Stručnjaci procijenili kada će nestati sav kisik u Zemljinoj atmosferi

Stručnjaci procjenjuju da atmosfera ispunjena kisikom ipak nije trajna značajka Zemlje

Prema novim podacima, stručnjaci procjenjuju kako će za milijardu godina nestati sav kisik na Zemlji, a jedan od faktora koji utječu na to je postupno povećanje sjaja Sunca.

Zemlja je do prije 2,4 milijarde godina bila sustav bogat metanom, kakva će i ponovno biti za otprilike milijardu godina, što će za posljedicu imati veliku katastrofu za najveći dio živućih organizama, prenosi IFLS.

Stručnjaci procjenjuju da atmosfera ispunjena kisikom ipak nije trajna značajka Zemlje.

– Atmosferu nakon velike deoksigenacije karakterizira povišeni metan, niska razina CO2 i nikakav ozonski omotač, govori Kazumi Ozaki, jedan od stručnjaka koji je došao do ovih zaključaka.

Jedan od glavnih faktora koji utječe na tu dugoročnu promjenu procjenjuje se da je postupno jačanje sjaja Sunca – što će se više zagrijavati planet, to će biti manja količina ugljičnog dioksida u atmosferi jer CO2 upija toplinu te se razgrađuje. Samim gubitkom CO2, fotosintetski organizmi neće moći proizvoditi kisik te će on nestati iz atmosfere.

Ipak, stručnjaci govore kako ove procjene te postupno povećanje topline Sunca ne treba miješati s trenutnim promjenama, a ovakva istraživanja pomažu u boljem razumijevanju života na drugim planetima, koji bi za ljude mogli biti i potencijalno nastanjivi.

IZVOR: vecernji.hr