Što kad vam ulete nepredviđeni gosti

Vaši prijatelji su upravo nazvali i rekli vam kako su se ‘slučajno’ našli u blizini vašeg doma, te žele svratiti… a vas lagano lovi panika

Goste volimo, pogotovo u ovo doba pandemija kad ne znamo kad ćemo vidjeli bilo koga osim najbližih, no kad vas nazovu da će vam “samo svratiti“, gotovo je sigurno da kuća nije baš u najboljem stanju.

No, kad se već nađete u takvoj situaciji i morate srediti kuću u samo desetak minuta, to vam se možda čini nemoguće… ali, jest!

Krenite od samog početka uz nekoliko korisnih savjeta koji slijede u nastavku.

Dnevna soba – prostorija gdje ćete se najviše družiti s gostima, zahtijeva vašu najveću pozornost. Budući da ste već sredili nered i osvježili sve prostorije, sada se morate usredotočiti na čišćenje površina, tj. brisanje prašine s namještaja. Morate biti brzi i ukloniti nepotrebne stvari sa komode, stola i slično. Ne bi bilo loše da brzinski usisate dnevnu sobu.

Hodnik – hrva stvar koju će vaši gosti vidjeti je vaš ulazni hodnik. Zato raščistite svu razbacanu odjeću i nepotrebne stvari, te detaljno obrišite pod.

Kontrola kućnih mirisa – pošpricajte po prostoriji vaš omiljeni osvježivač zraka kako biste uklonili sve neugodne mirise. Posebnu pozornost treba obratiti na područja gdje odlažete smeće. Pojačajte klimu, ventilator ili jednostavno otvorite širom prozore kako bi osvježili sve prostorije. Ubacite nešto slatko i ukusno u pećnicu. Neke domaćice uvijek u hladnjaku imaju barem paket gotovih pogačica sa džemom ili čokoladom, koje treba samo ispeći. Ne samo da će vaš dom fantastično mirisati, već ćete imati i pravu poslasticu za goste.

Kontrola nereda – ništa ne može vaš dom učiniti još prljavijim i kaotičnijim od gomile i gomile nabacanih stvari po podu i svim kutovima. Uzmite košaru za veš ili običnu vreću i u nju ubacujte sve što vam dođe pod ruku. Kada ste završili sa prikupljanjem razbacanih stvari, ‘sakrijte’ negdje košaru ili vreću. Kada gosti konačno odu, možete početi razmišljati o tome da sve stvari vratite na svoje mjesto, jer to će sigurno potrajati.

Kupaonica – uzmite krpu za čišćenje, pošpricajte je s odgovarajućim sredstvom za čišćenje i što brže izribajte sve vidljive površine u kupaonici, a naročito ogledalo. Vodite računa da imate dovoljno sapuna za ruke, čisti ručnik i da je toaletni papir na svom mjestu.

Mali trik – ništa ne može vaš dom učiniti prljavijim od nabacanih stvari po podu. Uzmite košaru i u nju ubacujte sve što vam dođe pod ruku. Košaru sakrijte, a nakon što gosti odu, stavite stvari gdje pripadaju.

Posuđe – ako imate još nekoliko minuta za spremanje, obavezno ubacite prljavo posuđe u perilicu za pranje posuđa ili ih zalijte toplom vodom i uredno poredajte u sudoper. Nemojte zaboraviti čistom krpom preći i preko kuhinjskih površina.

Osvježite se – stanite ispred čistog ogledala u kupaonici i dobro se pogledajte. Činjenica je da će vaši gosti najviše gledati upravo vas, a ne cijelo vrijeme provoditi razgledavajući vaš dom. Ako je potrebno, promijenite odjeću, počešljajte se i stavite na sebe neki ugodan parfem.

Ako ste sve gore navedeno uredno obavili, a vaši gosti još nisu stigli, svakako nastavite sa sitnim uljepšavanjima, sve dok oni ne dođu. Usredotočite se samo na one prostorije koje će vaši gosti imati priliku vidjeti.

 

IZVOR: metro-portal.hr