Siječanjska depresija: Zašto se javlja i kako se možemo oraspoložiti nakon blagdana?

Blagdani su završili i kod mnogih se javilo loše raspoloženje – pomozite sami sebi jednostavnim promjenama i aktivnostima.

Iako ih ove godine gotovo i nije bilo, okupljanja i druženja s bliskim ljudima privela su se kraju, slobodni dani i godišnji odmor također, a polako se uklanjaju i božićni ukrasi. Treba se ponovno vratiti u rutinu nakon blagdana, ali nerijetko se, u ovo doba godine, javljaju tuga i loše raspoloženje koje mnogi nazivaju – siječanjska depresija. Zašto se ona javlja i kako si možemo olakšati?

Za loše raspoloženje razloga je puno, ali u ovom periodu godine najčešći je nedostatak novaca jer ljudi tijekom blagdana puno troše, ali i nedostatak izloženosti svjetlu što utječe na smanjenje lučenja serotonina – “hormona sreće” koji poboljšava raspoloženje. Također, mnogi postanu bezvoljni kada shvate da možda neće biti u stanju držati se svojih novogodišnjih odluka.

Pomoći možete sami sebi i to nekim vrlo jednostavnim, svakodnevnim aktivnostima i navikama.

Prehrana
S obzirom na to da ste tijekom blagdana vjerojatno jeli puno, nezdravo i puno šećera sada je vrijeme za laganiju i zdraviju hranu koja, osim što će pomoći da skinete nakupljene kilograme, popravlja i raspoloženje. Bit ćete odmorniji, budniji i puni energije.

Tjelovježba
Iako ovaj savjet čujete kao rješenje za svaki problem, tjelovježba zaista pomaže više od ičega kada se osjećate loše. Vježbanje luči hormon sreće i izbacuje svu negativnu energiju nakupljenu u vama. Osim toga, jednom kada vidite rezultate u ogledalu, nećete moći prestati trenirati. Samopouzdanje će narasti, a općenito nezadovoljstvo se smanjiti.

Izloženost svjetlu
Kada je vani mračno i tmurno upalite svjetla u svojoj kući umjesto da gledate televizor u polumraku. Iskoristite svaki put kada je sunčano da odete na kavu, u šetnju ili jednostavno čitate knjigu i pijete kavu kraj prozora.

Stanje uma
Pod hitno sami sebe natjerajte da prestanete razmišljati kako je sve bilo lako i lijepo u vrijeme blagdana. Isti će opet doći i zato nema razloga za tugu. S prijateljima se nastavite družiti kao i do sada i radite stvari koje volite. Gledajte na početak nove godine kao na nešto sasvim novo i veselite se svemu što vas čeka.

IZVOR: vecernji.hr