Sapun za ruke je koristan i u kućanstvu

Zaglavila vam se ladica, živcira vas stalno škripanje vrata ili vam je prsten zapeo na ruci? Te bi probleme u tren oka mogao riješiti običan sapun. Iskoristite ga i za ove stvari

Iako mnogi preferiraju tekući sapun, i dalje u gotovo svakom domaćinstvu možete pronaći njegovu krutu verziju i to unatoč predrasudi koju su pokazala američka istraživanja. Naime, 48 posto američkih potrošača vjeruje da su komadi sapuna ostaju prekriveni klicama nakon korištenja, piše Lifehacker.

Bez obzira na to koji tip sapuna više volite koristiti za pranje ruku, dobro je u kući imati komad sapuna koji će poslužiti za druge namjene.

1. Olakšajte otvaranje i zatvaranje ladica

Ako ladice na kućanskom, uredskom ili drugom namještaju malo zapinju i teže se otvaraju ili zatvaraju, utrljajte suhi komad sapuna na njihove stranice i donje vodilice. To posebno dobro funkcionira s drvenim ladicama i namještajem. Nakon ovog tretmana opet će se otvarati bez muke.

2. Koristite ga kao jastučić za igle

Kada nešto šijete ručno, koristite komad sapuna kao jastučić za igle. Tako će vam igle uvijek biti pri ruci, a istovremeno će tijekom šivanja lako i jednostavno kliziti kroz sve vrste tkanina.

3. Spriječite da vam ljubimci uništavaju namještaj

Pokazalo se da kućni ljubimci koji žvaču ili grizu namještaj ne vole okus sapuna. Kako biste spriječili da prožvaču dno novog kauča, istrljajte rubove i noge suhim sapunom. Miris će ih odbiti i štenci ili zečevi radije će žvakati nešto drugo.

4. Popravite bravu koja zapinje

Ako vam ključ zapinje u bravi ili imate dojam da se teško okreće, protrljajte ga o komad suhog sapuna. Zatim ključ vratite u bravu te otključajte i ponovo zaključajte nekoliko puta dok se ne otvori glatko.

5. Zaustavite škripanje šarki

Navlažite komadić sapuna, ugurajte ga između dovratnika i škripave šarke te pomaknite vrata prema naprijed i prema natrag. Također možete utrljati suhi sapun izravno na šarku i nakon toga bi iritantni zvuk trebao nestati zauvijek.

6. Zaustavite škripanje podnih daski

Ako na balkonu ili drugdje u kući kao podnu oblogu koristite podne daske, s vremenom bi mogle postati škripave. Problemu ćete doskočiti ako navlažite komadić sapuna i nanesete ga u pukotine između škripavih podnih dasaka.

7. Skinite prsten s prsta

Ako se prsten teško skida s prsta ili je čak zaglavio, natrljajte što veći dio prstena i kožu oko njega suhim komadom sapuna. Zatim operite ruke i lagano pod vodom skinite prsten.

 

 

 

IZVOR: 24sata.hr