Pravi raspored: Gdje u hladnjak idu jaja, a gdje meso te ostaci

Temperatura na gornjoj polici je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, dok je na vratima najviša što nikako ne odgovara jajima i mliječnim proizvodima

 

Hladnjak najbolje čuva hranu, ali samo ako je pohranite na pravom mjestu. Podijeljen je na nekoliko temperaturnih zona koje ne odgovaraju svakoj vrsti namirnica. Pravilna organizacija sprječava nepotrebno bacanje hrane, gubitak energije i trošenje novca. Temperaturu je najbolje držati na tri do četiri Celzijeva stupnja, piše Women’s Health.

 

Ostaci i namazi čuvaju se na gornjoj polici

Na gornjoj polici hladnjaka temperatura je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, pića i namaze. Ovaj dio odgovara i začinima koji dulje ostaju svježi.

 

Donja polica

Donja polica idealna je za pohranjivanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mliječnih proizvoda zato što je tamo temperatura najniža. Treba paziti da namirnice nisu previše natrpane jer se time povećava šansa od širenja bakterija. Hladan zrak treba cirkulirati jer zagrije li se, hrana će se brže pokvariti.

 

Voće i povrće u pretincima treba odvojiti

Pretinci na dnu hladnjaka najbolji su za čuvanje voća i povrća, ali važno ih je odvojiti. Preporučuje se u jednom pretincu držati voće, a u drugom povrće jer određene namirnice kao što su jabuke, šljive i kruške proizvode etilen koji pak pospješuje truljenje. To se lako prenosi na druge namirnice pa ih je potrebno razdijeliti.

Jaja i mlijeko ne idu na vrata

Temperatura u hladnjaku najviša je na vratima stoga se u tom dijelu preporučuje držati namirnice koje se ne kvare lako. Ovo je najbolje za sokove, vodu, ali ne i za jaja i mliječne proizvode.

 

Krumpir, luk i rajčica ne podnose hladnjak

Rajčice više vole toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u hladnjaku. Ondje će poprimiti brašnast okus stoga ih je u hladnjaku bolje čuvati samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krumpiru ne bi trebalo biti mjesto u hladnjaku jer će mu, baš kao i rajčici, preniske temperature pokvariti okus.

Slično vrijedi za bundeve i luk. Luk voli suho i tamno mjesto. Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u hladnjaku će brže istrunuti.

 

U zamrzivaču se mogu pohraniti jaja

U zamrzivaču se mogu pohraniti meso, voće i povrće, ali različiti umaci, tortilje pa čak i jaja. Moguće je pohraniti i kruh, ali ne dulje od tri mjeseca. Zamrzivač treba dobro organizirati i držati urednim kako bi se uštedjela energija.

 

IZVOR: 24sata.hr