Od njega rade ljubavne napitke: Indijanska lula je cvijet kakav niste vidjeli

Budući da nema klorofil i ne ovisi o fotosintezi, ova biljka bez problema uspijeva u najmračnijim dijelovima šume gdje obitava u suživotu s gljivama, a od tog suživota koristi imaju obje strane

Iako se na prvu može činiti da se radi o nekoj vrsti gljive, ova rijetka i neobična biljka (Monotropa uniflora) je cvijet iz porodice borovnica čiji miris podsjeća na vaniliju.

Raste najčešće u sjevernim predjelima Amerike, a tamošnje stanovništvo je naziva – indijanskom lulom ili biljkom duhom.
Može se pronaći i u nekim dijelovima Azije i Europe, a u našim krajevima se zove – bezlistac. Uglavnom je prozirno bijele boje, a vrlo rijetko bude lagano ružičaste ili crvene. Oprašuju ga insekti.
Budući da nema klorofil i ne ovisi o fotosintezi, ova biljka bez problema uspijeva u najmračnijim dijelovima šume gdje obitava u suživotu s gljivama, a od tog suživota koristi imaju obje strane. Bezlistac od gljiva dobiva minerale i ostalo potrebno za rast, a daje ono što je gljivama potrebno.
Neki narodi upotrebljavaju je za izradu napitaka – od ljubavnih do onih koji pomažu kod nekih zdravstvenih tegoba, na primjer, kod kašlja. Od ovog cvijeta izrađuju i ulje za smirenje.
IZVOR: 24sata.hr