Napravite hladnu juhu od cikle – osvježava tijekom vrućih dana

U slučaju da ju ne pojedete odmah, juhu možete spremiti u hladnjak i posluživati nekoliko dana. Svi sastojci su zdravi, a ljeti će vam ona dobro doći jer ne morate paliti štednjak ni pećnicu

Hladna juha od cikle inače potječe iz Litve gdje se često poslužuje uz kuhana jaja narezana na četvrtine, a poslužuju ju i uz kuhane krumpire s maslacem. U nastavku pročitajte koji sastojci vam trebaju i kako se priprema.

Sastojci

  • 1 litra kefira (može i čvrsti jogurt ili grčki jogurt)
  • 0.3-0.5 litre mineralne vode
  • 4-5 glavica kuhane cikle
  • 1 salatni krastavac
  • puno svježeg kopra
  • sol i papar (po ukusu)
  • kuhana jaja (količina po želji)
  • krumpir (po želji)
  • mladi luk ili vlasac (po želji)

Recept:

Ako ste već kupili kuhanu ciklu, ne brinite, a ako imate svježu ciklu, skuhajte ju ovako: Operite ju bez guljenja pa ciklu u kori stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte ju oko sat vremena, dok ne omekša (ubodite vilicu u glavicu cikle, tako ćete znati da je kuhana).

Pustite da se ohladi pa ju onda ogulite (kora će se tako skidati puno lakše).

 

Pripremite veću posudu u kojoj ćete sve pomiješati. Ova juha se neće kuhati, pa to može biti i staklena posuda ili nešto slično.

Ogulite krastavac. Polovicu narežite na kockice, a ostatak naribajte na ribež.

Pola kuhanih cikli također narežite na kockice, a ostatak naribajte.

Narežite kopar.

Sve sastojke stavite u veću posudu i zalijte s kefirom ili jogurtom.

Dodajte sol i papar po vašem ukusu.

Dodajte mineralnu vodu i sve dobro promiješajte (nemojte umjesto mineralne vode dodati običnu vodu jer okus neće biti isti).

Poslužite s kuhanim jajima narezanima na četvrtine.

Ako želite, možete dodati i na sitno nasjeckani mladi luk. Ova juha se često jede i s kuhanim krumpirima, dok su još topli. Dobar tek!

 

 

IZVOR: 24sata.hr