Namirnice koje najčešće izazivaju alergije

Kada je u pitanju pšenica, istraživači su se posebno usredotočili na skupinu proteina koja se naziva gluten koji kod nekih ljudi izaziva alergijske reakcije

Alergije vas muče i ne možete ih se riješiti? Možda niste alergični na uobičajene biljke, već se radi o svakodnevnoj prehrani koja nije dobra za vas.

Alergijske reakcije uzrokovane pšenicom i orasima mogu se spriječiti izbjegavanjem ove hrane, ali izbjegavanje ovih namirnica znači i nedostatak zdrave hrane. Ove dvije namirnice su izuzetno hranjive.

Pšenica je izvrstan izvor energije, vlakana i vitamina, a orah je bogat proteinima, dobrim masnoćama, vitaminima i mineralima.

Kada je u pitanju pšenica, istraživači su se posebno usredotočili na skupinu proteina koja se naziva gluten koji kod nekih ljudi izaziva alergijske reakcije. Stoga istraživači pokušavaju uzgojiti sorte pšenice s nižom razinom glutena, no to je popriličan izazov.

Slična situacija je i s orahom koji sadrži 16 različitih  proteina za koje je utvrđeno da su alergeni.

Četiri proteina pokreću alergijsku reakciju kod više od polovice osoba osjetljivih na orahe.

Istraživači uz tradicionalne metode uzgajanja oraha i pšenice koriste i genetski inženjering kako bi pokušali smanjiti alergene u ovim namirnicama, piše News Medical.

Istraživači su identificirali još šest namirnica koje su odgovorne za 90% alergija na hranu, a to su kravlje mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi poput kikirikija ili indijskih oraščića te soja.

Simptomi alergije na granu mogu biti blagi ili teži, a mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije ili nekoliko sati kasnije. Blagi simptomi uključuju kihanje, curenje iz nosa, peckanje u očima, oticanje, osip i proljev.

Ako osoba ima ozbiljnu alergijsku reakciju, može imati poteškoća s disanjem, može doći do oticanja usni, jezika ili grla te povraćanja i nesvjestice.

 

 

IZVOR: metro-portal.hr