Najpopularniji mitovi o kofeinu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Kava kofein stalna su tema nekih istraživanja, no uz sve to i dalje se mogu čuti raznorazni mitovi i čudesa od ljudi koji, gle čuda – uopće ne piju kavu.

Ipak, često takve mitove oni koji ne piju kavu koriste u raspravama s kavopijama. Niže je popis najpopularnijih mitova o kofeinu koji ne drže vodu.

Kofein je isključivo loš – naprotiv, kofein ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti. Poboljšava koncentraciju, podiže razinu energije, može pomoći kod određenih vrsta glavobolje i može pomoći raščistiti um.

Kofein stvara ovisnost – ovo je jedan od omiljenih mitova svih koji ne piju kavu i time se hvale. Ne postoji nijedna studija koja je dokazala da kofein stvara ovisnost. Ako kofein konzumirate svakodnevno možete osjetiti da vam nedostaje kada ne popijete kavu jer on ipak je stimulans i poboljšava koncentraciju. Uostalom, ako dnevno popijete samo šalicu kave, ne morate se brinuti o ovisnosti.

Kofein treba izbjegavati ako pokušavate ostati trudni – iako liječnici preporučaju da trudnice ograniče unos kofeina, ne postoje znanstveni dokazi da ga žene koje pokušavaju ostati trudne moraju izbjegavati. Plodnost i kofein nemaju nikakve veze jedno s drugim. Konzumiranje kofeina sigurno je prije i tijekom trudnoće u razumnim količinama ako ne postoje nikakve komplikacije.

Kofein uzrokuje rak – ne postoji apsolutno nijedan znanstveni dokaz za ovo. Naprotiv, neki znanstvenici tvrde da kofein može pomoću u prevenciji nekih vrsta karcinoma.

 

IZVOR: metro-portal.hr