Mađarska neće na Eurosong

Mađarska se od 1993. natjecala 17 puta na Eurosongu, od čega su 14 puta bili u finalu. Najbolji rezultat ostvarili su 1994. kada je Friderika Bayer zauzela 4. mjesto…

Mađarska se neće natjecati 2020. na Eurosongu u Nizozemskoj zbog navodne povezanosti glazbenog spektakla s LGBTQ kulturom.

Mađarski javni servis MTVA demantira taj razlog, a u priopćenju poručuju da će umjesto odlaska na natjecanje u Roterdam direktno podržati vrijednu glazbenu produkciju mađarskih pop talenata. Do sada su se, od 1993., natjecali 17 puta, od čega su 14 puta bili u finalu. Najbolji rezultat ostvarili su 1994. kada je Friderika Bayer (48) zauzela 4. mjesto s pjesmom ‘Kinek mondjam el vétkeimet?’.

‘Želimo jasno dati do znanja da ne razmatramo seksualnu orijentaciju bilo koga tko se natječe na nekom događaju ili manifestaciji’, navodi MTVA u priopćenju.

Posljednjih mjeseci šuška se kako se i Crna Gora povlači s Eurosonga. Ukoliko ipak odustanu ovo im neće biti prvi put. Crna Gora već se ranije povlačila 2010. i 2011. iz financijskih razloga.

Podsjetimo, ovogodišnji pobjednik bio je Nizozemac Duncan Laurence (25) s pjesmom ‘Arcade’.

Izvor: 24sata.hr