Kreda je puno više od alata za pisanje

Kreda nastala od sedimentne stijene ima mnoge primjene u kući. Osim što s njom pišete po zidovima, usitnjena isušuje cipele, skriva rupice od čavlića na zidu, a može i uljepšati nokte.

Većini ljudi je prva asocijacija na kredu – škola. Ali, osim u školi, kreda se može iskoristiti na zanimljive i korisne načine i kod kuće.

 

Evo kako je sve možete iskoristiti:

1. Potamnjelo metalno posuđe

Metalno posuđe, ili stari pribor za jelo, vam je izgubio sjaj? Ima tamne mrlje od ulja ili osušen kamenac? Nema problema. Naribajte kredu i prelijte s malo vode kako biste dobili gustu smjesu.
Uzmite krpicu od mikrofibre, lagano umočite u smjesu i kružnim pokretima operite posuđe. Već za par minuta će se sjajiti kao nov.

2. Masna mrlja na brušenoj koži

Ako vidite masnu mrlju na omiljenim cipelama ili jakni od brušene kože – ne očajavajte! Uzmite malo bijele krede, obojite mrlju i ostavite da tako stoji desetak minuta. Uzmite staru četkicu za zube i istrljajte višak krede. Mrlja se više neće vidjeti.

3. Ružna boja noktiju

Imate lijepe duge nokte, ali boja noktiju vam se ne sviđa jer je žućkasta ili previše prozirna? Ne treba vam specijalizirana bijela olovka za nokte.
Dovoljno vam je malo mokre krede i stara četkica za zube kojom ćete proći lagano ispod noktiju i voila! Nokti će dobiti prekrasnu bijelu boju.

4. Zamjena za korektor

Ako slučajno nemate korektor, a napravili ste grešku kemijskom olovkom, upotrijebite kredu kako biste je izbrisali. Nemojte previše pritiskati papir, radije prijeđite grešku dva puta. Višak otresite i pišite dalje.

5. Mokre cipele?

Uzmite salvetu i rastvorite ju. Naribajte ili zdrobite dvije krede i stavite po jednu na svaku od salveta, koje ćete potom skupiti u mali zavežljaj i zavezati gumicama. Zavežljaje stavite u cipele i ostavite neko vrijeme (koliko dugo ovisi o tome koliko su mokre cipele).

6. Rupice na zidu

Skinuli ste staru sliku i na zidu vas je dočekala ružna rupica (ili čak rupa s odlomljenim dijelom zida)? Uzmite običnu bijelu krenu i prekrijte s njom rupu i odlomljeni dio zida. Nije savršeno, ali se barem rupa neće vidjeti iz aviona.

 

IZVOR: 24sata.hr