Evo zašto dan treba početi čašom vode

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kad vas netko pita koja je prva stvar ujutro koja vam treba, najčešći odgovor je kava, a ponekad čaj ili čaša soka. No, to možda i nije pravi odgovor…

Stručnjaci savjetuju da bi dan trebalo početi čašom vode ili dvije te da je taj odabir najzdraviji. Osim u hidraciji ona pomaže i da ostanete aktivni tijekom dana, prenosi N1.

“Premda se možda ne čini kao nešto jako važno, čaša vode nakon buđenja može napraviti veliku razliku. Pomislite samo na dehidraciju tijekom noći. Pauza od osam do devet sati od tekućine doista zove da popijete čašu vode. Zato je to prva stvar koju treba učiniti ujutro”, rekao je bolnički liječnik Shuchin Bajaj.

Osim toga, voda pomaže izlučivanju štetnih tvari iz tijela. Zato početak dana uz čašu vode pomaže i u detoksikaciji te ne treba pripremati kojekakve pripravke i napitke.

“Također, čaj, kava, pa čak i sokovi na prazan želudac nisu preporučljivi. To povisuje kiselost i okidač je za želučane probleme. Čaša vode će pridonijeti zdravlju probavnog sustava te je manja vjerojatnost da ćete patiti od iscrpljenosti i osjećaja težine”, dodao je Bajaj.

Ako se nakon čaše vode počastite zdjelicom svježeg voća, to je još bolja kombinacija. “To ima ne samo pozitivan učinak na kožu, nego pomaže i kod mršavljenja, ali i s mentalnim zdravljem”, piše N1.