Danas je svjetski dan muškaraca

Prvi je puta datum 19. studeni obilježen kao dan muškaraca sada već davne 1999. godine. Obilježavanje tog dana poteklo je iz Trinidada i Tobaga, a idejni začetnici rekli su kako je ideja da se na taj način doprinese rodnoj ravnoteži, a takvu je ideju podržao i UNESCO.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

Muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od deset žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, a muška je populacija više izložena riziku samoubojstva.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.
“Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima,” objasnio je Teelucksingh.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. studenoga u preko 50 država.