5 načina na koje možete snove učiniti sretnijima i san boljim

Stres koji doživljavamo tijekom dana često nam se prenese i u snove pa zbog toga često nema nekog brzog rješenja za noćne more i neugodne snove. No postoje neke stvari koje možete napraviti kako bi si pomogli

 

1. Nosite se sa stresom na zdrav način

Prema riječima terapeutkinje i stručnjakinje za snove dr. Leslie Ellis, jedna stvar koja vam može pomoći učiniti vaše snove ugodnijima je smanjenje stresa u vašem svakodnevnom životu. Bilo da to znači da se bavite svjesnošću, vodite dnevnike o onome što vas muči ili posjetite stručnjaka, što god možete učiniti da ublažite stres, vjerojatno će vam poboljšati san.

2. Budite opušteni prije spavanja

Ako se prije spavanja bavite opuštajućim aktivnostima, primjećuje Ellis, to može potaknuti ugodnije snove.

– Idealno bi bilo ići spavati kada ste sasvim smireni. Pomaže vježbanje tijekom dana i dobre navike prije spavanja, a to znači da nema mobitela barem sat vremena prije odlaska u krevet, a opustiti vas mogu i vruće kupke ili tuširanje te možda meditacija prije spavanja – sugerira ona.

Također je dobra ideja izbjegavati hranu i alkohol blizu spavanja, jer istraživanja pokazuju kako oboje može negativno utjecati na san.

3. Pokušajte s magnezijem

Kako biste se lakše opustili, možda biste trebali razmotriti uzimanje nekih suplemenata, poput magnezija.

4. Podesite termostat

Ako imate loše snove i često se budite usred noći, možda je kriva temperatura u vašoj spavaćoj sobi.

– Za najbolji san, temperatura u vašoj spavaćoj sobi trebala bi biti oko 18 °C – kaže stručnjakinja za spavanje, dr. Rebecca Robbins.

5. Pokušajte odrediti temu sna

– Primjerice, dok tonete u san, možete u misli prizvati sjećanje na neki dobar san ili sjećanje, s namjerom da nastavite taj san ili da ponovno proživite sretnu uspomenu – savjetuje Ellis.

Dodaje i kako od mozga možete tražiti da tijekom sna pokuša riješiti neki problem ili razmišljati o nekom aspektu svog života u kojem vam je potrebna promjena, piše mbg.

– Ako zapišete svoje misli, povećavate šansu da ćete baš o tome sanjati – zaključila je.

 

 

IZVOR: 24sata.hr