GARDA NA ULICAMA WASHINGTONA, GRAD IZGLEDA KAO TVRĐAVA: FBI upozorava na mogućnost nasilja uoči Bidenove inauguracije

Foto: ProfimediaAutor: HINA18.01.20219:02

Jedan prosvjednik nosio je vojničke hlače, taktički prsluk i plavu havajsku košulju, zaštitni znak protuvladinog pokreta boogaloo

Pripadnici snaga reda bili su daleko brojniji od prosvjednika u glavnim gradovima saveznih američkih država u nedjelju, jer se okupilo malo pristaša odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji vjeruju njegovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima

U strahu od nasilnih prosvjeda više od desetak država aktiviralo je postrojbe Nacionalne garde da pomognu osigurati vladine zgrade u glavnim gradovima nakon upozorenja FBI-a na oružane prosvjede, s desničarskim ekstremistima ohrabrenim smrtonosnim napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja.

Sigurnosni dužnosnici smatrali su da će nedjelja biti prvo veliko žarište, jer je protuvladin pokret “boogaloo” prije nekoliko tjedana planirao taj dan održavanje skupova u svih 50 država.

Ali do nedjelje navečer, na ulicama su bile samo male skupine prosvjednika uz mnoštvo pripadnika snaga reda i medija.

“Danas nije bilo događaja i drago nam je što je tako prošlo”, rekao je Troy Thompson, glasnogovornik odjela za opće poslove, agencije koja štiti Pennsylvania Capitol u Harrisburgu.

epa08944670 Protesters chat as members of the Minnesota State Patrol guard the Minnesota State Capitol in St Paul, Minnesota, USA, 17 January 2021. The Federal Bureau of Investigation (FBI) reportedly warned police departments nationwide about protests nationwide in capitals following the insurrection at the US Capitol 11 days ago. EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Jake snage garde

Deseci tisuća pripadnika Nacionalne garde i agencija za provedbu zakona raspoređeni su proteklih dana u glavnom gradu Washingtonu, kako bi pojačali sigurnost uoči svečanog događaja u srijedu, kada će izabrani demokratski predsjednik Joe Biden naslijediti na dužnosti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Slika Washingtona kao tvrđave narušila je američki ponos zbog tradicionalno mirnog prijenosa ovlasti.

Nejasno je u kojoj su mjeri upozorenja FBI-ja i snažna sigurnosna prisutnost širom zemlje u nedjelju naveli prosvjednike da otkažu planove.

Neke milicije i ekstremističke skupine rekle su pristašama da ostanu kod kuće, upozoravajući na povećanu sigurnost ili rizik da su planirani događaji zamke za provođenje zakona.

U Harrisburgu se pojavilo samo nekoliko Trumpovih pristaša, uključujući Alexa, 34-godišnjeg montera suhe gradnje iz Hersheya u Pennsylvaniji, koji je rekao da je prisustvovao opsadi američkog Kongresa 6. siječnja, ali nije sudjelovao u njoj.

Odbio je dati svoje prezime. Noseći kapuljaču s natpisom “Prijevara 2020”, rekao je da vjeruje da su predsjednički izbori u studenom ukradeni i da želi pokazati svoju potporu Trumpu.

Primijetio je da nema puno prosvjednika u glavnom gradu Pennsylvanije u nedjelju.

“Ništa se ne događa”, rekao je Alex. Policija je kasnije otvorila ulice koje su bile blokirane u očekivanju veće gužve.

Slična mala skupina od desetak prosvjednika, od kojih je nekolicina bila naoružana puškama, okupila se u glavnom gradu Michigana Lansingu.

Jedan prosvjednik nosio je vojničke hlače, taktički prsluk i plavu havajsku košulju, zaštitni znak protuvladinog pokreta boogaloo.

“Nisam ovdje da bih bio nasilan i nadam se da se nitko neće pokazati nasilnim”, rekao je jedan čovjek koji je stajao na travnjaku ispred zgrade parlamenta.

Čovjek koji je odbio dati svoje ime nosio je kapu s Trumpovim sloganom “Make America Great Again” (Učini Ameriku opet velikom) i mahao zastavom “Ne gazi me”. Rano navečer Lansing je bio pust.

Priprema za nasilje

Nacionalno sigurnosno pojačanje slijedilo je nakon napada ekstremista i Trumpovih pristaša na američki Kongres u Washingtonu, od kojih su neki tražili smrt potpredsjednika Mikea Pencea dok je predsjedao potvrđivanjem Bidenove izborne pobjede.

FBI i druge savezne agencije upozorile su na mogućnost nasilja u danima uoči Bidenove inauguracije u srijedu, dok zagovornici bjelačke nadmoći i drugi ekstremisti nastoje iskoristiti frustraciju među Trumpovim pristašama koje vjeruju u njegove laži o izbornoj prijevari.

Centar Washingtona u nedjelju je bio grad duhova. Naoružani vojnici Nacionalne garde u maskirnim uniformama postavljeni su na kontrolnim točkama u središtu grada, koji je bio zatvoren za promet velikim vojnim vozilima raspoređenim da blokiraju ulice.

Ulice oko zgrade virdžinijske skupštine u Richmondu bile su okružene policijskim barikadama i uglavnom prazne, samo s nešto policajaca i novinara.

Privremene ograde blokirale su javni ulaz u zgradu uoči ponedjeljka, koji je tradicionalni “Lobby Day” za javnost kako bi podijelila stavove s državnim zakonodavstvom.

Grupa za zagovaranje oružja u Virginiji i pokret “boogaloo” objavili su planove za održavanje prosvjeda na ovogodišnji Dan lobiranja.

IZVOR: net.hr