Super vijestiŽivot

Vrlo lakovjerna grupa astronoma

‘Jednom kad nas otkriju, to će im biti kao trag mrvica kruha i počet će stizati.’, poručuju

Znanstvena fantastika nas desetljećima uvjerava da će, jednom kada izvanzemaljci stignu na našu planetu, to biti vrlo loš dan za čovječanstvo. Ove fiktivne zastrašujuće priče nisu spriječile neke znanstvenike da razmišljaju o načinima na koji bi Zemljani mogli privući vanzemaljske civilizacije. Nova studija sugerira da u svemir možemo početi odašiljati laserske signale da bi nas izvanzemaljci lakše locirali.

U radu, objavljenom u časopisu The Astrophysical Journal, smatra se da bi nam postojeća tehnologija mogla koristiti za stvaranje infracrvenog svjetla, dovoljno jakog da ga spaze inteligentna bića druge civilizacije. “Jednom kad nas otkriju, to će im biti kao trag mrvica kruha i počet će stizati.”

“Ovo bi mogao biti izazovan projekt ali nije nemoguć”, kaže James Clark, autor studije. “Teleskopi i laseri koje danas imamo mogu proizvesti signal koji se može primijetiti iz svemira, vanzemaljski astronom može pogledati prema našoj planeti i odmah primijetiti nešto neobično. Ne znam bi li inteligentna bića oko Sunca bili prvi gosti, ali svjetlo bi svakako privuklo pozornost. “

Poslali smo svemirske sonde s oznakama položaja Zemlje

Autor misli da bi laser od 1 do 2 megawata bio dovoljan ako se propusti kroz teleskop veličine 45 metara. Na stranu ova studija, ali puno je glasova u znanstvenoj zajednici koji ne pljuju po ideji sastanka s vanzemaljcima. Otkrivanje inteligentnog života van Zemlje mogao bi biti monumentalni događaj, iako su potencijane posljedice možda rizične. Postoji opravdana zabrinutost da su Zemljini resursi predobri da bi im se odoljelo i da tako pozivamo na vlastito istrebljenje.

Važno je istaknuti da ne postoje stvarni planovi oko “stavljanja svjetiljke na trijem”. Čovječanstvo je poslalo svemirske sonde s oznakama položaja Zemlje u nadi da bi netko mogao pronaći letjelicu i krenuti na izlet na našu planetu. Netko nas jednoga dana može pronaći, na bilo koji način ali nadajmo se da će biti dobre volje kada stignu.

Izvor: https://www.telegram.hr

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close