Super vijestiŽivot

Neobičan objekt

Koji se prošle godine pojavio u svemiru stvarno bi mogao biti od neke druge civilizacije

Astronomi s Harvarda navodno će idući tjedan objaviti rad u kojem objašnjavaju zašto bi Oumuamua mogao biti svemirski brod.

Kad je objekt oblika cigare, dug oko 400 metara, u listopadu prošle godine prošao kroz naš Sunčev sustav počela su nagađanja da se radi o objektu koji nije prirodnog, već umjetnog podrijetla. Ukratko, da se radi o svemirskom brodu.

Znanstvenici otad pokušavaju otkriti što je točno tijelo koje je došlo izvan Sunčevog sustava, a mediji diljem svijeta sad pišu o istraživanju s Harvarda koje bi trebalo biti objavljeno idući tjedan, a koje sugerira da bi se zaista moglo raditi o – brodu.

Otkako se pojavio objekt, nazvan Oumuamua, istražuju ga razni astronomi, među njima i dvojac iz Harvard Smithsonian Centra za Astrofiziku, Shmuel Bialy i Abraham Loeb. Treba napomenuti da ovi znanstvenici u svom radu ne tvrde da se definitivno radi o izvanzemaljskom objektu, samo da za to postoji mogućnost, s obzirom na način kojim se kretao i kako je ubrzao. Kako navodno pišu: “Mogla bi biti potpuno funkcionalna sonda koju je namjerno u blizinu Zemlje poslala izvanzemaljska civilizacija”.

U  prošlogodišnjem pregledu najvažnijih znanstvenih otkrića 2017. godine, naš poznati fizičar Saša Ceci pojavu ovog objekta izdvojio je kao jedan od najuzbudljivijih događaja. Tada je i objasnio zašto je neobično tijelo tako zanimljivo.

“Svi objekti u Sunčevom sustavu gibaju se oko Sunca u eliptičnim putanjama. To znamo još od Johannesa Keplera. Ovaj asteroid, koji je opažen na opservatoriju na Havajima pa je nazvan havajskim imenom Oumuamua (nije teško zapamtiti – jednom ou i dvaput mua) što znači Glasnik iz daleka, nije takav. On se giba velikom brzinom, prevelikom da bi se zadržao u Sunčevom sustavu, po krivulji koju zovemo hiperbola. Došao je iz daleka, i neće ostati s nama.

Inače, asteroidi ovakvog oblika obično nastaju u ranoj fazi planetarnih sustava kad se planeti još sudaraju. U jednom takvom sudaru nastali su i naša Zemlja i Mjesec. Šteta što nam je tako brzo pobjegao, tko zna što bismo sve mogli saznati proučavajući ga”, objasnio je tada. Ipak, znanstvenici i dalje pokušavaju otkriti više o njemu, a ovo istraživanje, koje bi trebalo biti objavljeno 12. studenog u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters, mali je korak naprijed.

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close