Super vijestiTehnologija

Prije 30 godina

Ovaj je tip napravio prvog internetskog crva i, posve slučajno, skoro uništio internet

Robert Morris samo je htio prebrojati računala na internetu, a napravio je potpuni kaos

Robert Tappan Morris, sin poznatog kriptografa Roberta Morrisa Sr., u studenom 1988. godine skoro je, posve slučajno, uništio cijeli internet. Morris je tada imao 20 godina, studirao na sveučilištu Cornell i naprosto je htio znati koliko je velik tadašnji internet. Napisao je program kojem je zadatak bio da putuje od jednog do drugog kompjutera, a svaki kompjuter bi zatim poslao signal na njegov kompjuter, koji bi onda zbrajao signale. Time je Morris htio prebrojati sve kompjutere na internetu.

Njegov program radio je dobro, možda i predobro. Morris je bio posve svjestan da bi njegov program, ako se počne širiti prebrzo, mogao prouzročiti neke probleme. No, mehanizmi za usporavanje širenja koje je ugradio u program nisu baš bili dobri. Program je uspio začepiti ogromne dijelove interneta tako što se kopirao na računala i slao signal nazad na Morrisovo računalo. Kada je shvatio što se događa, pokušao je obavijestiti nekoliko sistemskih administratora tadašnjeg interneta, ali nije uspio. Njegov program zakrčio je internet i poruke jednostavno nisu prolazile.

Prvi internetski crv

Morris je, dakle, svojim programom uspio izvesti prvi kibernetički napad u povijesti. S vremenom, takav napad je poprimio naziv DDoS (distributed denial of service) odnosno napad uskraćivanjem usluge, u kojem hrpa uređaja spojenih na internet (uključujući neke neočekivane poput web kamera) na jednu određenu adresu putem interneta šalju gomilu podataka. Tada, zbog previše aktivnosti, dolazi do preopterećenja pa se računalo naprosto isključi ili zbog zagušenja više ne može komunicirati s ostatkom interneta.

Morris je tako napravio prvog računalnog crva za internet. Crvi i virusi su relativno slični, no virus netko treba pokrenuti kako bi radio (korisnik ili neki haker), dok se crv automatski pokreće čim se pojavi na računalu. Primjerice, ako koristite programe za e-mail, a netko vam pošalje virus, prvo morate kliknuti na njega. Međutim, ako vam netko pošalje crva, samo skidanje e-mail poruke na računalo može pokrenuti crva, koji se primjerice odmah može poslati svim e-mail adresama iz adresara.

https://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2018/11/prvi-internetski-crv-840x530@2x.jpg

Disketa s originalnim kodom Morris crva u muzeju računalne povijesti u Kaliforniji

Izvor: https://www.telegram.hr

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close