HrvatskaSuper vijesti

Hrvatsko pravosuđe ima krasnu vijest

Ovih dana uspjeli su riješiti jednu tužbicu iz 1973. godine

Prema presudi, Grad Trogir mora platiti dva milijuna kuna obitelji koja je ostala bez zemljišta. No ni nakon 45 godina nije pravomoćna

Sud u Trogiru donio je presudu u sporu pokrenutom 1973. godine. Prema nepravomoćnoj presudi Grad Trogir mora platiti dva milijuna kuna naknade obitelji Kostović na čije je zemljište 1959. prošireno lokalno brodogradilište koje je tada nosilo ime partizanskog zapovjednika Trogira, “Jozo Lozovina Mosor”. Naknadu vlasniku zemljišta Trogir nikada nije platio, a njegovi nasljednici sve ove godine na sudovima se pokušavaju izboriti za svoj novac.

Telegram donosi najzanimljivije detalje ovog dugogodišnjeg sudskog slučaja. Još u siječnju 1973. obitelj, koja je ostala bez zemljišta, podnijela je tužbu protiv grada i protiv brodogradilišta.

Niti jedna ranija presuda nije opstala

Grad je od početka tvrdio kako nije odgovoran ni za što, budući da je zemljište koje je oduzeto Kostovićima odmah dano na korištenje brodogradilištu. Pravni predstavnici brodogradilišta uvjeravali su pak da su naknadu isplatili. No, novac je, kako se ispostavilo, primio brat vlasnika zemlje.

U nekoliko navrata, do 1988., tužba obitelji Kostović je odbijana. Iste godine, viši sud, a tada je to bio Okružni sud u Splitu, potvrdio je presudu i ona postaje pravomoćna. Međutim, obitelj se ne miri s tim, pa traže reviziju od Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

On im daje za pravo i postupak se ponovno vraća na početak. Nova presuda, ponovno protiv obitelji Kosović, donijeta je 1991., ali ju viši sud ukida.

Vrijednost zemlje procijenio je vještak

Na ponovljenom suđenju angažiran je i vještak za geodeziju, a sud odlučuje u potpunosti povjerovati iskazu vlasnika koji je, još tamo na početku suđenja, tvrdio da mu nikada ništa nije plaćeno. Ni grad nije mogao dokazati da je bilo kakvu isplatu izvršio, jer jednostavno za to potvrde u gradskim arhivima nije bilo. Predstavnici Trogira na sudu su tvrdili da dokumentaciju čuvaju samo 11 godina. U najnovijoj presudi sudac je primijetio da su je svakako mogli dostaviti i ranije, budući da spor traje do 1973. godine.

Vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina pažljivo je analizirao sve podatke o zemljištu koje je oduzeto Kostovićima. Utvrdio je da je u jednom trenutku njegova cijena mogla čak doseći 2,9 milijuna kuna, no kao realan iznos naknade naveo je 1,9 milijuna kuna. Sud je njegovo vještačenje i prihvatio, te donio presudu prema kojoj Grad Trogir mora Kostovićima isplatiti upravo taj iznos. No, kako nezadovoljna strana još ima pravo žalbe nije sasvim izvjesno kada će ovaj postupak konačno završiti.

Izvor: https://www.telegram.hr

 

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close