Super vijestiTehnologija

Dugo nismo ništa čuli o Teslinom Roadsteru u svemiru

Evo sad je prošao Mars

SpaceX je sinoć podijelio na Twitteru diagram Starmanove trenutke lokacije

Teslin Roadster prve generacije, s lutkom Starman za volanom, proputovao je nešto dalje od orbite Marsa. Automobilu koji je kao teret lansiran u svemir početkom veljače na prvom letu rakete Falcon Heavy do prelaska van Marsove putanje je trebalo gotovo devet mjeseci.

SpaceX je sinoć podijelio  diagram Starmanove trenutke lokacije, s referencom na knjigu “Vodič za autostopere kroz galaksiju” autora Douglasa Adamsa, koju Elon Musk obožava.

Sudarit će se sa Zemljom?

SpaceX je lansirao Teslu Roadster i njenog nepomičnog vozača u svemir kao testni teret nove rakete BFR, što se smatralo jednim od Muskovih pokušaja stvaranja publiciteta. Zadnju fotografiju Starmana i Roadstera vidjeli smo samo jedan dan nakon lansiranja, jer su se nakon 24 sata ispraznile baterije automobila, zbog čega se i kamera ugasila.

Roadster, međutim, neće ostati u blizini Marsa. Prema pisanju Space.coma, automobil i njegov putnik bi se trebali prema proračunima pojaviti na nekoliko stotina tisuća kilometara od Zemlje oko 2091. godine. Autori studije su također zaključili da će se automobil sudariti ili s površinom Venere ili s površinom Zemlje, vrlo vjerojatno u sljedećih nekoliko desetaka milijuna godina. Šanse za sudar sa Zemljom u sljedećih milijun godina su oko šest posto, a s Venerom oko 2,5 posto.

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close