Super vijestiZdravlje

Žene, trebale biste spavati puno više od muškaraca! Brojni su razlozi zašto…

Žene, trebale biste spavati puno više od muškaraca! Brojni su razlozi zašto...

Kronična neispavanost može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Među njima su dijabetes, visoki krvni tlak i srčane bolesti.

Umjesto da žene povećaju količinu testosterona u tijelu, neka poboljšaju svoju noćnu rutinu kako bi bolje zaspale, a treba im u prosjeku 20 minuta dulje nego muškarcima da bi se naspavale. Lako je reći. Ali neka vam ovo bude 2802232. podsjetnik da je san vrlo važan!

Istraživanja su potvrdila kako su žene podložnije bolestima jer su, ukratko, dulje budne od muškaraca. Kako prenosi Ordinacija.hr, znanstvenici na Sveučilištu Duke, ispitali su 210 žena i muškaraca u dobi od 18 do 65 o njihovoj kvaliteti i učestalosti sna, pa su ih podvrgnuli različitim zdravstvenim pretragama kao i onim psihološkim, kako bi utvrdili njihovo opće stanje. Stres, agresivno ponašanje, depresija Niti jedan od ispitanika nema povijest kliničkih problema sa snom i svi su relativno zdravi (ne puše ili nisu imali zdravstvenih problema tijekom provođenja istraživanja). Zaključeno je da se problemi sa spavanjem, kao što su poteškoće s “prvim snom”, zatim održavanje neprekidnog sna i slično, mogu povezati s visokim krvnim tlakom, visokom razinom upalnih procesa u tijelu, povećanjem stresa, lošim i agresivnim raspoloženjem te povećanim rizikom od depresije. Ali samo za žene! Što su žene u istraživanju više izrazile svoje probleme sa spavanjem, imale su i veći postotak masnoće u tijelu, dok kod muškaraca nema tog problema. Znanstvenici kažu da je to posljedica testosterona koji se kod muškaraca proizvodi u mnogo većoj količini, a brani tijelo od upalnih procesa, štiti mozak i organe na koje loše utječe manjak sna i stres.

Izvor: https://www.vecernji.hr

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close