Super vijestiSvijet

Moldavija blokira Ujedinjenom Kraljevstvu pristup tržištu vrijednom 1,7 bilijuna dolara

Moldavija blokira Ujedinjenom Kraljevstvu pristup tržištu vrijednom 1,7 bilijuna dolara

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava zadržati pristup 1,7 bilijuna dolara (eng. trillion) vrijednom tržištu unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO), ali izgleda da su se Britanci zamjerili krivoj državi – Moldaviji.

Kako piše Bloomberg, Britanija želi nakon izlaska iz Europske unije biti dijelom Sporazuma o javnoj nabavi WTO-a (Government Procurement Agreement, GPA), koji olakšava proces natjecanja za javne projekte. Točnije, svrha GPA je otvoriti tržišta nabave za međunarodnu konkurenciju te učiniti taj proces što je moguće transparentnijim, a pristup njemu, kao i kod većine sporazuma WTO-a, postiže se konsenzusom svih zemalja članica.

No, Moldavija, inače najsiromašnija europska država s BDP-om od 2300 dolara per capita, blokira ponovni ulazak Ujedinjenog Kraljevstva u društvo zemalja članica GPA, a razlog za to star je godinu dana. Naime, Corina Cojocaru, ekonomska savjetnica WTO-a za Moldaviju, i njen tim prošle su godine htjeli posjetiti UK i razgovarati o Brexitu i budućem odnosu dviju zemalja, no bio im je zabranjen ulazak u zemlju.

– Nisam mogla dobiti vizu ni diplomatsku putovnicu za posjet Londonu i pregovore s Vladom o nabavi. Nitko nam se nije javljao više od šest mjeseci – požalila se Cojocaru.

Cojocaru blokadu UK-a objašnjava činjenicom da se moldavski dobavljači ne mogu pouzdati u tu državu.

– Ako moja delegacija nije uspjela dobiti vize u nekom normalnom vremenskom roku, kako će se moldavski dobavljači natjecati za projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu sa zemljama koje nemaju problema pristupanju britanskom tržištu? – dodala je Corina Cojocaru.

Dodatno, Moldavija nije jedina koja blokira Britaniju da i nakon Brexita bude dio GPA. Ni SAD, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Izrael i Ukrajina ne žele Ujedinjeno Kraljevstvo u svom društvu. Te su se, pak, zemlje pobunile da Britanci u svojoj prijavi nisu dali sve potrebne informacije pa tako nisu ni prošli kontrolu. S druge strane, britanski službenici sebe drže posebnim slučajem koji treba biti izuzet od ponovne prijave budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo već član Sporazuma o javnoj nabavi WTO-a.

No, Bloomberg blokadu objašnjava na vrlo jednostavan način. Naime, iako sve zemlje članice GPA žele zadržati pristup britanskom tržištu nabave vrijednom 88 milijardi dolara, sada također žele i iskoristiti trenutnu britansku situaciju i izvući neke pogodnosti. Tako, primjerice, traže lakši pristup projektima poput izgradnje britanskih brzih željeznica, širenja zračne luke Heathrow te vladinim IT mrežama. Uz to, zemlje članice žele i garanciju da im Brexit neće onemogućiti prodaju proizvoda kao što su janjetina, junetina ili piletina na britanskom tržištu.

Izvor: https://jutarnji.hr

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close