Na Današnji DanSuper vijesti

Znanstvenik koji je prvi izvagao planet Zemlju

Znanstvenik koji je prvi izvagao planet Zemlju

Henry Cavendish, znanstvenik koji je prvi izveo eksperiment kojim se mogla izračunati masa planeta Zemlje, rođen je 10. listopada 1731. godine. Cavendish je bio visokog porijekla, njegov djed bio je William Cavendish, vojvoda od Devonshirea, jedan od najviših britanskih aristokrata. Obitelj Cavendish je u Engleskoj bila utjecajna još od srednjeg vijeka, a od 16. stoljeća uvrštena je među najbogatije i politički najznačajnije porodice.

Znanstvenik Henry Cavendish svoje je veliko naslijeđeno bogatstvo ulagao u znanstvena istraživanja. Otkrio je element vodik (H) i nazvao ga je zapaljivi zrak. Zemljinu masu izmjerio je pomoću specijalnog instrumenta koji je sadržavao dvije velike olovne kugle i dvije manje kuglice. Pomoću Newtonovog zakona gravitacije i poznavanja torzione sile žice na kojoj su visjele kugle, moglo se izračunati gravitacionu konstantu, a preko nje i Zemljinu masu.

Henry Cavendish umro je 1810. kao jedan od najbogatijih ljudi u Britaniji, i to unatoč potrošenom novcu na svoje znanstvene eksperimente.

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close