JESTE LI ZNALILife Style

Bokserice su pravi odabir za muškarce

Bokserice su pravi odabir za muškarce

Muškarcima koji žele postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što’komotnijeg donjeg rublja, poput bokserica jer preuske gaće ‘ubijaju’ spermije, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni u časopisu Human Reproduction.

U usporedbi s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju puno veći broj i koncentraciju spermija, a i njihova pokretljivost je puno bolja.

Tim znanstvenika koji je vodila Lidia Minguez-Alarcon s harvardske T.H. Chan škole za javno zdravstvo u Bostonu, proveo je istraživanje na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi između 18 i 56 godina, čije su se partnerice ondje liječile od neplodnosti. Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermija bila za 25 posto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće.

Pojednostavljeno, slip gaće drže testise ‘stisnutima’ i preblizu tijelu, što uzrokuje smanjenje broja spermija. Pritom se testisi više zagrijavaju, a to nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i profesor emeritus Richard Sharpe s edinburškog sveučilišta koji se bavi znanstvenim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Sharpe nije bio uključen u američku studiju.

S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ashely Grossman, te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promjenu.

Naime, dok su sudionici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermija i krvi, odgovori na pitanje o donjem rublju bili su osobni i stoga vjerojatno nepouzdani.

Skrenuli su pozornost i na to da se nije radilo o kliničkom istraživanju, zlatnome standardu u svim vrstama zdravstvenih istraživanja već o statistički značajnim korelacijama, koje mogu upućivati samo na moguće uzroke. 

Neplodnost bez sumnje nije samo ženski problem. Reprodukcija je timski rad. Ipak, mislim da ćemo još malo proučavati muški doprinos kada je plodnost posrijedi, kazao je autor studije dr. Jorge Chaverro.

izvor: metro-portal.hr

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close