JESTE LI ZNALIZANIMLJIVOSTI

STIŽU SUZE SV.LOVRE

STIŽU SUZE SV.LOVRE

Tijekom nadolazećeg vikenda možete svjedočiti jednom od najzanimljivijih i najatraktivnijih atronomskih događanja vidljivih golim okom – Perzeidima, kod nas poznatima kao Suze svetog Lovre

Perzeidi su nazvani po sazvježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant (točka na nebeskoj sferi iz koje se čini kao da se širi roj meteora).

Kod nas poznati i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, aktivni su između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti upravo ovoga vikenda.

Uvjeti za promatranje bi trebali biti dobri jer neće biti Mjeseca, a noćno nebo bi uglavnom trebalo biti vedro. Vidljivi će također biti Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Kako promatrati Perzeide?

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018, objašnjavaju u Hrvatskom astronomskom savezu.

‘Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu’, stoji na stranicama saveza.

Gdje možete organizirano promatrati Perzeide?

Tu je popis lokacija na kojima će biti organizirano promatranje Perzeida s astronomskim mjerenjima. Ako ćete biti blizu, pridužite se!

Daruvar

Datum i vrijeme: 12.08. – od 22:00 do 05:00

Mjesto: Petrov vrh

Organizator: Astronomsko društvo Kumova Slama

Đakovo

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Đakovački Bajer

Organizator: Astronomsko društvo Orion

Čakovec

Datum i vrijeme: 11.08. – od 21:00

Mjesto: Mađerkin breg (gornje Međimurje)

Organizator: Astronomsko društvo Vega

Lošinj

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Ridimutak Beach (Nerezine)

Organizator: Astronomsko društvo “Leo Brenner”

Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close