SportSuper vijesti

Skandalozni HRT u udarnom terminu: “Udarajte žene tamo gdje su najslabije”

Skandalozni HRT u udarnom terminu: "Udarajte žene tamo gdje su najslabije"

NAKON što su emitirali utakmicu Svjetskog prenstva između Francuske i Argentine, na HRT-u su danas popodne pustili ono što bi trebao biti humoristični prilog Renea Bitorajca.

Prvi i manji problem to što je riječ o materijalu snimljenom za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, prije punih 10 godina.

No mnogo je veći problem u tome što je riječ o skandaloznim, seksističkim, kvaziduhovitim skečevima iz serije “Zurkina škola navijanja” koji su bili problematični i u 2008. godini kada su i snimljeni. No, potpuno je neshvaljivo da ih HRT prikazuje i 2018. godine, u godini koju je u svijetu (pa čak i u Hrvatskoj) obilježio pokret koji se bori protiv nasilja nad ženama i normalizacije takvog nasilja.

“Obračunajte se s njima – muški”

“Ukoliko su cure ili žene iz protivničkog tabora agresivne, iako niste primitivac koji inače tuče žene, barem ne izvan kuće, obračunajte se s njima – muški. Udarajte žene tamo gdje su one najslabije, a žene su slabe na frajere (pokazuje na sebe, op.a.), lovu, aute i bunde. Zato je novčanikom opalite po labrnji, tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije. Ali izbjegavajte takve susrete. Ruske, ukrajinske pa i švedske navijačice mogu biti itekako gostoljubive, ha ha”, govori Bitorajac u onome što bi trebalo biti duhoviti skeč, a zapravo krajnje primitivni pokušaji humora na račun nasilja nad ženama. 

 

Primitivni skečevi bili su problematični i prije deset godina, a HRT je danas ponovio baš onaj najskandalozniji

Riječ je o samo jednom dijelu serijala Zurkina škola navijanja, koji je i prije deset godina poslan na razmatranje Vijeću za elektroničke medije. Naime, mnogi su tada nastup glumca Renea Bitorajca alias Zurke na državnoj televiziji ocijenili neprihvatljivim za državnu televiziju, posebno za prime time kada je i emitiran u programu posvećenom tadašnjem Europskom prvenstvu.

Lik Zurke tako je pozivao “na lom”, “obračun s policajcima”, objašnjavao kako isprovocirati protivničke navijače, ali i ako Austrijancu ili Švicarcu što autentičnijim naglaskom reći da je šupak, svinja ili govno. Najskandalozniji je ipak dio u kojem se navijače podučava kako se obračunati sa ženama. 

Baš taj isjećak iz Zurkine škole navijanja HRT je odlučio pustiti danas kako bi popunio program. Deset godina nakon što su snimili i prvi puta emitirali skandalozne skečeve, televizija koju svi prisilno plaćamo iz svog džepa odlučila je ponoviti svoje lekcije o obračunavanju sa ženama. 

Kome je palo napamet emitirati ovakav “humor” 2018. godine?

Bitorajac je očito odradio glumački zadatak, no pravo je pitanje kome je to od odgovornih na HRT-u bilo prihvatljivo 2008. godine, a pogotovo kome je to na HRT-u prihvatljivo 2018.

“Obračunajte se s njima muški. Udarite žene tamo gdje su one najslabije”, savjetuje HRT gledatelje kroz “duhovite” skečeve i u 2018. godini. 

O ovom skandalu poslali smo upite HRT-u i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close